Jachtmes 14

Lander Verschueren mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen smeden smid leer leren leder hoes schede jachtmes

Dit jachtmes is speciaal ontworpen voor het pikeren van bijvoorbeeld everzwijnen. Dit is het toebrengen van een genadeslag zodat het dier niet verder afziet.

De hoofdeigenschappen van zo’n mes zijn de lengte, zodat het mes diep genoeg geraakt, de dubbel snijdende punt, zodat het mes vlot in het dier schuift en de grote, horizontale stootplaat/garde voor het optimaal beschermen van je hand.

Het lemmet is gesmeed uit 80CrV2 staal en is gehard in olie. Ook de garde bestaat uit dit type staal. Als overgang naar het heft gebruikte ik twee stuks zwart geverfd leer en een plaatje koper. Het leer zorgt voor een optimale aaneensluiting van de verschillende onderdelen omdat leer vrij flexibel is en zich makkelijk aanpast. Het koper dient als decoratie en is ook terug te vinden aan de achterkant van het heft.

Het heft bestaat uit een stuk gewei van een rendier en is vastgelijmd aan het lemmet en extra verstevigd met een beveiligingspin. Deze pin is een stalen nagel die door het heft en de tang gaat en stevig vast zit. Een gewei is nooit perfect recht dus kan ook nooit perfect recht in het verlengde van het lemmet staan, maar dat is juist het mooie eraan. De achterkant van het gewei is versierd met koper.

Een reactie achterlaten