Dolk

Lander Verschueren knife knives knifemaking handcrafted handmade weapon steel forge forging smith mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen staal metaal metaalbewerking smeden smeed smid leer leren leather hoes sheath cover

Ik had enkele maanden geleden het idee om een dolk te maken met een ridderlijke look. Het moeilijke aan een dolk maken is dat de dolk symmetrisch moet zijn en het feit dat een dolk niet heel klein is, is een extra uitdaging.

Het lemmet is gesmeed uit een betonbeitel en gehard in olie. Het juiste staal weet ik niet dus het was een beetje zoeken naar de juiste temperaturen tijdens de warmtebehandelingen. In de lengte bekeken, heb ik in het midden van het lemmet de smeedsporen laten staan. De snijranden komen dus net niet samen in het midden en zijn met de hand afgeschuurd tot K1000

De guard (stootplaat) is gesmeed uit wapeningsstaal. Wapeningsstaal bevat meestal te weinig koolstof om gehard te kunnen worden. De guard is dus niet gehard. Ik heb hem zo precies mogelijk gesmeed zodat ik de smeedsporen langs de bovenkant kon laten staan, de zijkanten en onderkant zijn glad geschuurd.

De pommel is uit één stuk staal uitgeslepen en bijgeschuurd met een bandschuurmachine tot korrel 600. Vervolgens heb ik de pommel goed heet laten worden in de smeedoven zodat de buitenlaag oxideert. Je kan het resultaat zien op de foto. De zijkanten heb ik afgeschuurd tot K600. De pommel is vastgeschroefd en gelijmd op het handvat.

Het handvat is gemaakt uit eikenhout en bevat ook twee rode spacers om de dolk een modernere look te geven. Alles is vastgelijmd met epoxy lijm.

De leren hoes is te bevestigen aan je riem en hangt laag genoeg zodat de achterkant van de dolk niet in je zij zou porren.

Ik ben tevreden over het resultaat want ik zie graag smeedsporen en het grijs geoxideerde staal en ik vind dat de balans tussen ‘afgeschuurd’ en ‘ruw gesmeed’ juist goed is. De dolk ziet er vrij ridderlijk uit hoewel de rode spacers de dolk toch een moderne look geven. Hij ligt vrij goed in de hand en is makkelijk hanteerbaar.

Een reactie achterlaten