Fijn mes

Lander Verschueren knife knives knifemaking crafted handcrafted handmade weapon steel forge forging smith mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen staal metaal metaalbewerking smeden smeed smid leer leren leather hoes sheath cover

Groot is het niet maar scherp zeker wel. Dit fijne mes is makkelijk mee te nemen en kan voor vele fijne werkjes gebruikt worden. Ook in de keuken kan het heel goed dienen om bv. groenten te schillen en dergelijke.

Het lemmet is O2-staal en is gehard in olie. Het zit vastgelijmd in het hout met de ‘hidden-tang’ stijl/techniek, net zoals bijna al mijn messen. Dit wordt uitgebreid uitgelegd bij de Decider.

De guard (stootplaat) bestaat uit messing. Messing is zacht staal en dus makkelijk te bewerken met een vijl. Daarom is het belangrijk heel alert te zijn bij het te laten passen van de guard op het mes, om niet plots te veel materiaal weg te vijlen. Anders krijg je een open gat naast het verlengde van het mes (dat in het handvat verdwijnt) en dat is geen mooie afwerking.

Ik experimenteer graag met de gekleurde spacers en deze keer koos ik voor een groen kleurtje. Het groen past bij de bruine tinten van het wengé-hout dat ik regelmatig gebruik. Elk handvat wordt gevoed met lijnolie. Elke hoes is anders maar ondergaat hetzelfde stappenplan en dat kan je hier uitgebreid lezen.

Een reactie achterlaten