Jachtmes 1

Lander Verschueren knife knives knifemaking crafted handcrafted handmade weapon steel forge forging smith mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen staal metaal metaalbewerking smeden smeed smid leer leren leather hoes sheath cover

Dit mes had ik eerst ontworpen op papier en later pas echt gemaakt. Ik teken heel graag messen maar bijna nooit maak ik ze precies na. Tijdens het maakproces bewerk ik de materialen naar de vorm die mij op dat moment het mooist oogt. Dat kan altijd veranderen.

Het staal is 1.2235 (80CrV2) staal en is gehard in olie. De guard (stootplaat) is overschot van een stuk O2 staal. Momenteel puzzel en test ik wat met koper, messing en spacers die de overgang maken tussen de guard en het hout van het handvat. Spacers worden gebruikt als versiering (zoals hier), komen in alle kleuren voor en bestaan uit een karton- /kunststofachtig materiaal. Ze vullen de ‘plaats’ op tussen de guard en het handvat, vandaar de naam spacers.

Voor het handvat gebruikte ik olijfhout. Ik had zo’n blokje eens gekocht op de messenbeurs in Gembloux. Ik denk dat het hout gestabiliseerd was want het is zo vol van textuur en de stofdeeltjes tijdens het schuren waren superfijn. Tijdens het bewerken van dit hout kreeg ik continu de geur van olijven, olijfolie etc. binnen. Leuk dus.

Elke hoes is specifiek gemaakt voor zijn eigen mes en is dus altijd anders. Het stappenplan is wél altijd hetzelfde en kan je uitgebreid hier lezen.

Een reactie achterlaten