Jachtmes 2

Lander Verschueren knife knives knifemaking crafted handcrafted handmade weapon steel forge forging smith mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen staal metaal metaalbewerking smeden smeed smid leer leren leather hoes sheath cover

Dit mes had ik eerst getekend op papier en vervolgens proberen na te maken. Tijdens het smeed- en schuurproces pas ik de vorm altijd aan naar wat me op dat moment het mooiste oogt. Dat kan altijd veranderen en dus een beetje afwijken van het oorspronkelijke idee.

Het lemmet is gemaakt uit 1.2235 (80CrV2) en is afgeschuurd tot K1000. De smeedsporen heb ik erin laten staan zoals altijd. Om de smeedsporen wat op te blinken, zet ik een ronde schuurborstel op een boormachine en ga ik er zo even over. Deze stijl vind ik de mooiste.

De guard is van een stuk overschot O2 staal dat ik nog had liggen. Ik probeerde deze keer een nieuwe combinatie door witte spacers met koper af te wisselen. Beide kleuren passen goed bij het grijze staal, het bruine hout van het handvat en elkaar. Ik vind het een geslaagde combinatie.

Ditmaal hanteerde ik nog eens eikenhout voor het handvat, net zoals bij de dolk. De vorm van het handvat is een veelvoorkomende vorm en ligt altijd goed in de hand. Vervolgens voedde ik het hout met lijnolie zodat het gezond blijft en langer meegaat. Lijnolie is niet duur en kan voor bijna alle houtsoorten gebruikt worden. Het voedt het hout en geeft het kracht en kleur. Zo’n fles kan altijd van pas komen voor houten tafels, stoelen, kasten…

De leren hoes is specifiek gemaakt voor dit mes en kan worden bevestigd aan je riem. De volledige ‘how to’ kan je hier lezen.

Een reactie achterlaten