Santoku

Lander Verschueren knife knives knifemaking crafted handcrafted handmade weapon steel forge forging smith mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen staal metaal metaalbewerking smeden smeed smid leer leren leather hoes sheath cover

Een santokumes is een keukenmes afkomstig uit Japan. Dit mes is één van mijn eerste keukenmessen op bestelling en ik ben toch wel tevreden over het resultaat.

Doordat een keukenmes vrij dun is, is het moeilijk om het lemmet volledig ‘recht’ af te leveren. De laatste stap bij het smeden is er voor zorgen dat je stuk staal recht is want tijdens het smeden geraakt je staal sowieso gebogen en gedraaid. Ook tijdens het hardingsproces kan het stuk staal krom komen te staan en zeker als je lemmet dun en/of lang is. Als het lemmet niet tè krom staat, kan je het nog rechtzetten tijdens het temperen.

Voor het lemmet gebruikte ik 1.2067-staal wat hoge prestaties levert voor keukenmessen. Een stuk messing als garde, een witte spacer en azobé hout vormen het handvat. Azobé is een tropisch hardhout en wordt vaak gebruikt voor zware constructies die weer en wind moeten doorstaan. Daarom denk ik dat het hout goed zou dienen als handvat voor een keukenmes aangezien het goed tegen water kan.

Een reactie achterlaten