Dit mes is santoku nr. 2 Het verschil met het vorige is dat het een smaller lemmet heeft. Na het hardingsproces was de snijrand op één plek hard gebogen. De beste oplossing om de fout er uit te werken, was het mes versmallen.
Mijn aambeeld is niet groot en van niet zo’n goede kwaliteit. Het oppervlak is oneven want door hamerslagen heeft het kleine groeven en uitstulpingen opgelopen. De gelijkaardige putjes in het mes komen door één van die uitstulpingen op het oppervlak van het aambeeld. Tijdens het smeden hebben ze een afdruk in het mes achtergelaten.
Net zoals bij het vorige santokumes koos ik voor azobé. Azobé is een tropisch hardhout en wordt vaak gebruikt voor zware constructies die weer en wind moeten doorstaan. Om die reden ga ik er vanuit dat het hout goed tegen water kan en dus ook geschikt is voor in de keuken. Ik gebruikte weer messing als garde, maar deze keer werd het een witte spacer en geen blauwe zoals bij het vorige. Zo kan ik enkele combinaties uittesten en creëer ik tevens wat variatie. Het lemmet is gesmeed uit een stuk 1.2067-staal wat hoge prestaties levert voor keukenmessen.