Santoku 3

Lander Verschueren knife knives knifemaking crafted handcrafted handmade weapon steel forge forging smith mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen staal metaal metaalbewerking smeden smeed smid leer leren leather hoes sheath cover

Kort na Santoku 2 volgde al snel nummer 3. Een santokumes is een Japans keukenmes en is vergelijkbaar in gebruik met het Europese koksmes.

Je kan zien dat de smeedsporen hier niet aan de rug van het mes liggen, maar meer verspreid staan over heel het lemmet. Dit komt omdat elk mes met de hand wordt gemaakt en dus altijd een beetje anders is. Het smeed- en schuurproces is namelijk iets dat je nooit ‘perfect’ kan uitvoeren, maar na veel oefenen kan je wel mooie producten afleveren.

Voor de derde keer op rij is het lemmet gesmeed uit 1.2067-staal en dat zou hoge prestaties voor keukenmessen moeten leveren. Het hout is echter niet hetzelfde als vorige keer want op vraag van de klant werd het wengé. Wengé is een stabiele, Afrikaanse houtsoort en wordt vaak gebruikt voor binneninterieur zoals meubels en trappen. Het hout heb ik van een oude kast en heeft al voor veel messen gediend. Messing als garde en een rode spacer, die de bruine tinten van het hout mooi aanvullen, vormen de overgang van het lemmet tot het handvat.

Een reactie achterlaten