Wijnfleshouder

Lander Verschueren smeden smid handgemaakt fleshouder

Dit is de tweede wijnfleshouder die ik ooit heb gemaakt en is gebaseerd op enkele foto’s vanop pinterest. Bij mijn eerste ontwerp stond de fles ondersteboven in de houder waardoor je hem er niet meer kon inzetten nadat hij werd geopend. Daarom besloot ik dat de fles deze keer rechtop kwam te staan. De houder is zo ontworpen dat het gewicht van de fles recht boven het zwaartepunt van de stalen constructie hangt. Hierdoor blijft het geheel mooi in evenwicht.

Als voorbereiding maakte ik het ontwerp uit ijzerdraad om de exacte vorm te kunnen bepalen. Vervolgens gebruikte ik een ronde staaf O2 staal voor het echte werk. Om het werk vlot te laten verlopen zou een lasbrander ideaal zijn. Daarmee kan je het staal plaatselijk verwarmen tot zeer hoge temperaturen waardoor je gericht kan werken en buigen. Helaas heb ik alles moeten doen in mijn (te) klein gas oventje. Door de bochten in het staal pastte het niet meer in het oventje en werden ook delen opgewarmd die niet meer moesten buigen met alle gevolgen vandien.

Na heel wat prutsen en dubbel werk is de wijnfleshouder tot een goed einde gekomen. Hij doet waarvoor hij gemaakt is en versiert mee de tafel, dus ik ben zeer tevreden met het resultaat. Natuurlijk is hij niet geschikt voor alle verschillende groottes van flessen, maar dat heeft dan ook weer zijn charmes.

Een reactie achterlaten