Bowie 1

Lander Verschueren mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen smeden smid leer leren leder hoes schede bowie

Nu we allemaal in ons kot moeten blijven vanwege het coronavirus, heb ik extra tijd om te werken aan verschillende projecten zoals aan dit bowiemes. Een Bowiemes is een type jachtmes dat zijn naam en bekendheid dankt aan kolonel James Bowie. (Geen zorgen ik ken hem ook niet.)

Het bowiemes is gesmeed uit 1.1274 (1095) staal en gehard in olie. De garde bestaat uit O2 staal en is naar mijn mening iets te dik want het ziet er een beetje lomp uit. Een stukje koper verbindt de garde met het heft waarvoor ik een stuk van een gewei (vermoed ik) gebruikte. Ik had het een tijdje geleden gekocht op de messenbeurs. De binnenkant van het gewei is minder stevig dan de buitenkant en heeft ook een andere structuur. Hier moest ik toch wel voor opletten.

Jammer genoeg is dit mes niet te koop want het bevat een kleine barst in de snijrand. Een barst kan het gevolg zijn van verschillende dingen zoals bijvoorbeeld een te hoge temperatuur van het staal tijdens het harden. Voor het harden warm ik de olie eerst op, maar misschien was ze deze keer niet warm genoeg. Ook kunnen barsten zich vertonen als je het staal te koud smeed. Allerlei mogelijkheden waarom een barst in je mes kan komen. Ik zag deze barst tijdens het afschuren met de hand van het lemmet. Ik besloot om het mes toch af te werken, maar een leren hoes is niet meer de moeite.

Een reactie achterlaten