Bowie 2

Lander Verschueren mes messen zelfgemaakt handgemaakt wapen smeden smid leer leren leder hoes schede bowie

Aangezien bowie 1 een barst bevat en in mijn ogen daarom niet helemaal geslaagd is, besloot ik om het nog eens te proberen. Ik trachtte het lemmet dezelfde vorm te geven en heb dit op het zicht gedaan waardoor het sterk op elkaar lijkt, maar niet helemaal hetzelfde is.

Ook hier is het lemmet gesmeed uit 1.1274 (1095) staal en gehard in olie. Omdat ik de garde bij het vorige mes te dik vond, heb ik nu een dunner stuk staal genomen. Het staal is zacht staal dat niet te harden is, maar nu wel de juiste dikte heeft. De garde was eerst gewoon recht, vervolgens maakte ik er een gat in voor de tang zodat het lemmet perfect aansluit en als laatste verwarmde ik het staal en boog de uiteinden naar de vorm dat ik wenste.

Twee zwarte spacers en een stukje koper zitten tussen de garde en het heft. Het heft bestaat uit thuya hout. Thuya komt voor in het noorden van Afrika en Zuid-Spanje. Het hout dat wordt verhandeld is bijna altijd de wortel die een knol heeft gevormd (Engels: burl). Het hout heeft een heel sterke geur en is leuk om mee te werken.

Het ontwerp van de hoes van dit mes heb ik ook gebruikt voor bowie 3. Daar kan je wat meer lezen over de hoes zelf.

1 comment

  1. Wat maak jij mooi werk!

Een reactie achterlaten