Neck knife

Allereerst mijn excuses, ik was pas foto’s beginnen nemen bij deze stap dus ik zal even kort uitleggen wat ik al had gedaan. Ik tekende een ruwe schets op een stuk staal van een oud kapmes. Ik sleep het uit, verfijnde de vorm en schuurde de snijkanten af met mijn bandschuurmachine tot korrel 100. Ook boorde ik onderaan het heft een gat waar later een holle, metalen pin in zal komen.

Vervolgens boorde ik nog twee extra gaten voor het heft en gaf het mes een schuurbeurt tot korrel 320.

Lander Verschueren mes maken knife knives knifemaking handgemaakt handcrafted neck knife messen zelfgemaakt wapen staal metaal metaalbewerking small kirinite

Als heftmateriaal gebruikte ik kirinite, een gemakkelijk te bewerken kunststof dat wel vaker gebruikt wordt als heftmateriaal. Ik had toevallig nog een klein stukje liggen dat net genoeg was voor dit mes. Tijdens het zagen van de kunststof gebeurde er een klein ongelukje waardoor het in twee brak in ongelijke delen. Gelukkig paste het nog net op het mes en kon ik het nog gebruiken.

Na de gaten te hebben geboord testte ik even of alles wel paste. De pinnen komen van een lange, bronskleurige staaf (soort staal onbekend) en doen hun werk prima.

Alles paste goed dus hing ik de kirinite-stukjes even aan elkaar zodat ik ze samen en gelijk kon vormen en afschuren.

Je kan zien dat er een kleine aanpassing gebeurd is aan het mes; ik had het haakje onderaan de snijkant weg geslepen omdat ik het niet zo mooi vond. Hierna geschuurd tot korrel 500, gekenmerkt met mijn naam en dus klaargemaakt om te worden gehard en getemperd.

Na heel het hardingsproces heb ik het mes met de hand afgeschuurd tot korrel 2500. Daarna heb ik het ingewikkeld in schilderstape om het nog even te beschermen tegen de lijm en dergelijke. Om alles vast te lijmen gebruik ik epoxy lijm. Dat is een twee componenten lijm die heel hard en stevig wordt na het mengen van de twee componenten.

Lander Verschueren mes maken knife knives knifemaking handgemaakt handcrafted neck knife messen zelfgemaakt wapen staal metaal metaalbewerking small

Zodra de lijm was aangebracht en alles op elkaar zat moest ik snel zijn om alles vast te zetten met span vijzen zodat het in alle rust kon opdrogen.

Zo zag het mes eruit als alles was vastgelijmd en opgedroogd. Het is bijna niet te zien op deze afbeelding maar toen ik de pinnen met haast in het heft schoof, duwde ik scheef en met iets te veel kracht op één van de pinnen waardoor er een klein stukje van het heftmateriaal afbrak. Zeer spijtig maar zo leerde ik weer iets bij: wees niet te haastig en blijf je concentreren, anders kunnen dingen soms fout gaan.

Het handvat had ik afgerond en afgeschuurd tot korrel 1000 en ingesmeerd met wat olie voor een glanzend effect. Zo kwamen ook de kleuren en de dieptes van de kleuren meer tot zicht.

Het mes was scherp geslepen op mijn bandschuurmachine met korrel 600 en snijdt zelfs nu nog het haar van mijn benen zonder moeite. Scherp genoeg denk ik.

Hoe ik de hoes van kydex had gemaakt gebeurt bij elk mes op dezelfde manier en wordt uitgebreider uitgelegd bij de kiridashi. Zeker een kijkje nemen!

Het mes is klaar. Wat ik wel spijtig vind is dat ik er niet aan gedacht had om de hoes zo te maken dat ik ze aan mijn broek zou kunnen hangen. Dat zal ik zeker proberen bij mijn volgend mes en zal je zien hoe dat juist werkt.

Zoals ik al eerder zei, was er een stukje van het heft afgebroken ter hoogt van de pin. Dat is te zien op de afbeelding hierboven; je kan de pin zien uitsteken omdat er daar een stukje van het heftmateriaal mist.

Ook bij dit mes is het hardingsproces niet optimaal verlopen. Ik had het mes namelijk samen met de kiridashi gehard en was ook hierbij niet echt gekend met de juiste temperaturen.

Bij dit project heb ik natuurlijk weer enkele dingen bijgeleerd die ik kan meenemen naar het volgende! Bedankt om eens een kijkje te nemen en als je vragen hebt, contacteer me dan zeker!

Een reactie achterlaten